Boekhandel Böttger, Bonn

In Duitsland bestaat sinds 2015 een prijs voor de ‘beste boekhandel’, om precies te zijn de ‘Deutsche Buchhandlungspreis’, een prijs voor de onafhankelijke boekhandel.

In een artikel uit augustus 2015 vind ik deze gedenkwaardige woorden van Monika Grütters, minister van cultuur en media in Duitsland:

„Mit dem Deutschen Buchhandlungspreis setzt die Bundesregierung ein Zeichen für den Erhalt eines flächendeckenden Netzes an Buchhandlungen in Deutschland. Wir wollen diesen geistigen Refugien Aufmerksamkeit verschaffen und ihre Bedeutung für unsere Kulturlandschaft unterstreichen. Sie sind unverzichtbar für die Vielfalt unserer Buchkultur und Orte der kulturellen Begegnung und des Gesprächs über Literatur – ein Reichtum, der Online-Käufern vorenthalten bleibt.“

Laten we dat even bezinken.

Via Duitse boekbloggers kwam ik te weten dat één van de prijswinnaars van dit jaar Boekhandel Böttger uit Bonn is.  Nu is Bonn een stad die ik tamelijk goed ken, een stad waar ik jaren heb gewerkt en  gewoond. Boekhandel Böttger was mij echter niet bekend. Dus vroeg ik aan de beste echtgenoot van allen of hij misschien even bij Böttger langs wou gaan voor enkele foto’s.

Eigenlijk was de boekhandel al gesloten, maar de eigenaar, meneer Alfred Böttger, was er nog.  Hij deed de gehele verlichting in het pand nog eens aan en had vervolgens ook geen bezwaar tegen  een volstrekt onaangekondigde fotoshoot, in opdracht van een onbekend boekenwurm in Nederland.

Vandaag is het #BookshopDay, een mooie dag om Boekhandel Böttger van harte te feliciteren en voor de toekomst alleen maar het beste te wensen.

Lang leve de onafhankelijke boekhandel!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *