Oosterhout & Boeken

Op ontdekkingsreis door een me onbekende stad, kom ik vroeger of later, meestal vroeger, boeken tegen. Boeken hebben een magische aantrekkingskracht op mij. Beroepsdeformatie. Of het nu een boekenmarkt is, een tweedehands boekwinkel, een grote of kleine boekhandel of een bibliotheek, maakt niet zo veel uit.

DSCI0124a

DSCI0149a

Steeds vaker kom ik ook andere vormen en variaties van boekenplekken tegen. Little Free Libraries (LFL) bijvoorbeeld. Dankzij Hans Hooft werd ik ruim voor mijn bezoek aan Oosterhout geattendeerd op Serendipity.

DSCI0132a

DSCI0130a

Monique Grosfeld  heeft een hobby, en dat is lezen. En zij vond een fantastische manier om haar passie voor boeken met anderen te delen en haar plezier te vermenigvuldigen. Ze stelt haar sfeervolle huis- en leeskamer op bepaalde tijden open voor bezoekers.

DSCI0134a

De deur staat uitnodigend open. Alleen een kralen gordijn scheidt de gewone wereld buiten van Monique’s betoverende boekenwereld. Nee, ze kijkt niet werkelijk verbaasd als we met z’n drieën binnenlopen.

DSCI0143a

Aan de lange houten leestafel is zij bezig om een stapel met nieuwe aanwinsten in te werken.  Alsof het de gewoonste zaak van de wereld is, gaan we aan de lange tafel zitten. “Koffie?”, vraagt Monique,  net of we het vaste vrijdagclubje zijn. Wat er op volgt is een uitstekende espresso en een heel fijn gesprek. Hoe zalig kan een vrijdagmiddag op een ietwat regenachtige dag zijn?

DSCI0138a

DSCI0147a

De bibliotheek Theek5 is op loopafstand, en natuurlijk wil ik die ook zien. Gehuisvest in het voormalige gebouw van de Rabobank, is de bibliotheek hier alleen maar op de doorreis.

DSCI0159a

Ze hebben het niet slecht getroffen hier, in het centrum van de stad.  De sporen van de vorige bezitter zijn nog duidelijk te zien.  Chique meubels, comfortabel, een zweem van luxe die je niet snel ziet in bibliotheken. En ruimte!

DSCI0156a

De muziekafdeling in het basement, de begane grond in vreedzame en vruchtbare coeëxistentie met de VVV en een kantoor van BN DeStem, op de eerste verdieping alles voor de jeugd en op de tweede verdieping de kers op de taart. Iets wat me op het eerste gezicht deed denken aan de VIP lounge op een vliegveld, alleen hier voor iedereen toegankelijk.

DSCI0164a

Er heerste dan ook een gezellige drukte. Sommigen zaten de kranten te lezen, de meesten zaten er in kleine groepjes met elkaar te praten. De koffie/thee is gratis, net als het prachtige uitzicht over de stad.

DSCI0166a

Twee jongens zaten, iedereen met een zakje chips, naar het tafereel te kijken en duidelijk te genieten. Een perfecte locatie voor kleine en grote bijeenkomsten, discussies, evenementen. Dank voor de gastvrijheid en de vriendelijke rondleiding door Juan Khalaf!

 

En, last but not least, neem ik u graag nog even mee naar ‘Het Verboden Rijk‘, een geweldig mooie boekhandel. Ik laat de foto’s voor zichzelf spreken.

DSCI0171a

DSCI0177a

DSCI0179a

DSCI0175a

DSCI0181a

 

2 gedachten over “Oosterhout & Boeken”

  1. zo mooi! ….und diese Deine Seite inspiriert richtig in Richtung “Bücher”, …Zeit nehmen, offen sein um wahr zu nehmen, genießen, ….und sich an den wunderschönen Dingen zu freuen, die es in diesem Bereich zu entdecken gibt!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *